Steenwol, een materiaal met talloze eigenschappen

HET MATERIAAL

Steenwol: een materiaal dat ruim beschikbaar en recyclebaar is

Onze plafonds worden gemaakt op basis van basalt (vulkanisch stollingsgesteente ontstaan uit snel afgekoeld magma), een grondstof die zich in overvloed in ons natuurlijke milieu bevindt. De steenwol die we gebruiken, is volledig recyclebaar en ons productieafval wordt grotendeels gerecycled.

Op het gebied van isolatie kan met steenwol 100 keer meer energie worden bespaard dan er nodig is om het materiaal te produceren. Steenwol beperkt ook de uitstoot van broeikasgassen door de gebouwen die ermee worden geïsoleerd.

Gezond

De steenwol van Saint-Gobain Eurocoustic is gemaakt van niet-geklasseerde vezels en is gecertificeerd door de EUCEB (European Certification Board of Wool products – Europese Certificatiecommissie voor Minerale wolindustrie - www.euceb.org). De producten zijn gemaakt met vezels die voldoen aan Nota Q van de Europese Richtlijn 97/69/EG en de Europese Verordening 1272/2008.

 De EUCEB garandeert dat de vrijstellingstests zijn uitgevoerd met inachtneming van de Europese protocollen, dat de fabrikanten controleprocedures hebben ingevoerd tijdens de fabricage van de producten en dat externe instanties de resultaten controleren en goedkeuren.

Isolatiemateriaal

Een goede thermische isolatie zorgt voor een stabiele binnentemperatuur in de gebouwen, ongeacht de buitentemperatuur.

Deze isolatie is dus noodzakelijk en draagt bij aan een betere levenskwaliteit voor de bewoners en een zuiniger energieverbruik, wat ook het milieu ten goede komt. Van nature biedt steenwol een uitstekende thermische isolatie dankzij zijn warmtegeleidingscoëfficiënt tussen 0,033 en 0,040 watt per meter-Kelvin (W/m.K). Steenwol wordt gebruikt in gebouwen met de beste energieprestaties.

Onze plafondpanelen Acoustished®, Acoustished® CV en Tonga® Therm zijn gecertificeerd door ACERMI (vereniging voor de certificering van isolerende materialen). Deze certificering garandeert de thermische prestaties van onze producten door het verstrekken van betrouwbare en gecontroleerde informatie.

Hiermee wordt voldaan aan de huidige eisen op het gebied van thermische reglementering (RT2012), waardoor onze klanten kunnen profiteren van de fiscale aftrek voor thermische isolatie. Raadpleeg onze technische documentatie voor meer informatie. Onze ACERMI-certificaten zijn ook beschikbaar op: www.acermi.com/isolants-certifies.

Akoestiek

De structuur van steenwol maakt het mogelijk om lawaai te dempen, in het bijzonder lawaai in de lucht.

Vormvast bij een hoge vochtigheidsgraad

De steenwol die door Eurocoustic wordt geproduceerd, is van nature niet-vochtabsorberend. Dit betekent dat de wol bestand is tegen water en vochtigheid. De wol absorbeert geen water en blijft volkomen vlak en vormvast bij een hoge vochtigheidsgraad.

Veilig

Steenwol van Eurocoustic biedt de beste passieve brandbescherming: steenwol ontvlamt niet snel en verspreidt de vlammen niet. Door deze eigenschappen is het een onbrandbaar materiaal dat bestand is tegen een hitte van meer van 1000 °C en dat geen giftige rook uitstoot. Steenwol wordt zeer vaak gebruikt voor de brandbescherming van gebouwen.

 

 

PRODUCTIEPROCES VAN STEENWOL

Steenwol wordt gemaakt uit basaltgesteente. Het materiaal is samengesteld uit natuurlijke grondstoffen: basalt en cokes, maar ook uit grondstoffen afkomstig van recyclingprocessen.
Steenwol wordt gemaakt volgens een hoogtechnologisch proces in zes stappen:

1. De voorbereiding
De introductie van de grondstoffen in een koepeloven of elektrische oven.

2. De fusie
De fusie van de grondstoffen in een koepeloven of elektrische oven die wordt verwarmd tot meer dan 1500 °C.

3. De vezelvorming
De vezelvorming door projectie op hogesnelheidsrotoren (draaiende delen van een machine). Vervolgens wordt een bindmiddel op de vezels gesproeid.

4. Het kreppen
Een slinger regelt de dichtheid door verschillende lagen steenwol op elkaar te leggen. Rollen drukken de steenwolmat samen om het materiaal de gewenste dikte te geven.

5. De oven
Zodra de fase van het kreppen voltooid is, blaast de oven warme lucht die de steenwol polymeriseert. Zo verwerft zij haar uiteindelijke dikte en consistentie.

6. Het snijden
De mat wordt op maat gesneden.

Meer weten